Deze 6 havermoutadditieven kun je beter vermijden: deskundigen hebben ze opgenoemd en uitgelegd waarom

Foto: uit openbare bronnen

Veel mensen vinden het lekker om iets zoets aan hun havermout toe te voegen

Havermout is een gezond ontbijt dat rijk is aan vezels, maar het is belangrijk welke toevoegingen je gebruikt om de smaak te verbeteren. Het toevoegen van suikerhoudende toevoegingen zoals siroop, suiker of gedroogd fruit kan havermout minder gezond maken en het risico op chronische ziekten verhogen. Daarom heeft verywellhealth 6 havermoutadditieven genoemd die je beter niet kunt gebruiken.

Suiker

Suiker toevoegen aan je havermout kan op den duur je risico op chronische ziekten verhogen. Vooral geraffineerde suikers, waaronder witte en bruine suikers, verhogen snel de bloedsuikerspiegel, waardoor je vatbaar wordt voor gewichtstoename, obesitas, diabetes type 2 en hartaandoeningen.

“Probeer in plaats van suiker je kom havermout te zoeten met verse bessen of yoghurt – het is een gezondere optie. Als je gewend bent aan gezoete havermout, probeer dan de hoeveelheid suiker te halveren en bouw het geleidelijk af,” adviseerde het stuk.

Stroop

Gezoete siropen, zoals ahornsiroop, zijn qua zoetheid vergelijkbaar met geraffineerde suiker. Een dergelijk product verhoogt de bloedsuikerspiegel drastisch en kan bijdragen aan gewichtstoename en het risico op chronische ziekten.

“Gelukkig zijn er gezondere opties voor toevoegingen die net zo zoet smaken. Probeer stevia op je havermout te sprenkelen. Het is afgeleid van de stevia plant en heeft een veel zoetere smaak dan witte suiker,” benadrukt verywellhealth.

Gekarameliseerde noten

Hoewel deze noten heerlijk zijn, bevatten ze veel suiker en lege calorieën. Dus probeer in plaats daarvan amandelen, cashewnoten of walnoten toe te voegen. Zo geven ze je ontbijt knapperigheid zonder suiker toe te voegen.

“Noten zijn rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten die zorgen voor een verzadigd en voldaan gevoel tot aan lunchtijd. Ze bevatten ook antioxidanten die ontstekingen in het lichaam verminderen,” verzekert de publicatie.

Chocolade Chips

Chocoladechips toevoegen aan havermout kan het suiker- en caloriegehalte van je gezonde ontbijt verhogen. Chocoladechips bevatten veel calorieën, suiker en vet.

“Als je een vleugje chocolade aan je ontbijt wilt toevoegen, probeer dan een kleine hoeveelheid cacaopoeder of pure chocoladeschaafsel. Cacao is rijk aan antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze het risico op hartaandoeningen verminderen,” voegt de publicatie eraan toe.

Gedroogd fruit

Gedroogde vruchten zijn een populaire toevoeging aan havermout, maar je kunt ze het beste voorzichtig eten omdat ze veel suiker bevatten.

“Omdat ze gedroogd zijn, geven ze geen verzadigd gevoel door hun watergehalte. Dit betekent dat het makkelijk is om grote hoeveelheden te eten voordat je je verzadigd voelt,” legt verywellhealth uit.

Dus in plaats van gedroogd fruit adviseren experts om fruit te kiezen zoals:

  • bosbessen;
  • aardbeien;
  • gesneden kersen;
  • appels in plakjes.

Volle melk

Volgens deskundigen geven gezoete room en volvette zuivelproducten je gerecht veel suiker en vet. Probeer dus in plaats van melk zuivelproducten met minder calorieën en vet aan je havermout toe te voegen.

“Magere yoghurt, Griekse yoghurt en kwark voegen zowel dichtheid als proteïne toe, wat verzadigend werkt. Voeg voor meer smaak een beetje van je favoriete specerij toe, zoals kaneel of nootmuskaat,” adviseert het stuk.

Opmerkingen:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Nuttige tips en lifehacks voor dagelijks gebruik