Foto: uit openbare bronnen
Experts hebben ontdekt waar je speciaal op moet letten bij het koken van pasta
Veel mensen die voor zichzelf of hun geliefden koken, hebben zich wel eens afgevraagd hoe ze spaghetti niet aan elkaar kunnen laten plakken tijdens het koken. Hierdoor verliezen ze hun aantrekkelijke uiterlijk en is het moeilijker om ze uit de pan te halen en op borden te leggen.
We hebben uitgezocht wat dit beïnvloedt en hoe je spaghetti in een pan kunt koken. Eerder vertelden we je hoe je knoedels kookt zodat ze niet overkoken.
Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Lund laat zien dat gluten een belangrijke rol spelen bij het intact houden van spaghetti tijdens het koken.
Hoe je spaghetti niet aan elkaar kunt laten plakken
De Universiteit van Lund (Zweden) heeft een onderzoek uitgevoerd en kwam tot de conclusie dat gluten de schuldige zijn. De hoeveelheid zout die aan het water wordt toegevoegd speelt ook een belangrijke rol.
De wetenschappers gebruikten geavanceerde analytische technieken om de interne structuur van in de winkel gekochte spaghetti te bestuderen. Hiervoor werd zowel gewone als glutenvrije spaghetti gekocht. Het bleek dat gluten nodig zijn om de structuur van de pasta te behouden tijdens het koken.
Volgens Andrea Scotti, hoofddocent scheikunde aan de universiteit, fungeren gluten in gewone spaghetti als een beschermend gaas dat het zetmeel in stand houdt. Glutenvrije producten bevatten daarentegen een kunstmatige matrix die alleen goed werkt als alle kookcondities worden gevolgd. Anders wordt deze matrix vernietigd.
Met behulp van röntgenstraling en kleine-hoek neutronenverstrooiing konden de wetenschappers het voedsel op microscopisch niveau bestuderen. Ze vergeleken hun bevindingen met de textuur, glykemische index en houdbaarheid van de “proefpersoon”. De onderzoekers ontdekten ook hoe het eindresultaat wordt beïnvloed door de hoeveelheid zout.
Dus, als er te veel van is of het kookproces te lang duurt, zal alleen pasta met een normale hoeveelheid gluten deze omstandigheden aankunnen. Deze twee factoren beïnvloeden de microstructuur van het product.
Daarom is het niet alleen belangrijk hoe lang je spaghetti kookt, maar ook de hoeveelheid zout die je aan het water toevoegt. In feite is het de moeite waard om je bij de tijd te laten leiden door de informatie op de verpakking. Het is de fabrikant die de samenstelling van zijn product en de regels voor de bereiding het beste kent.
Over het algemeen duurt de kooktijd van spaghetti 7 tot 12 minuten. Daarom moet je de pasta niet 20 minuten of langer in heet water bewaren. Voor elke 100 gram spaghetti heb je ongeveer een liter water nodig, en daarom is het beter om eerst de hoeveelheid product te bepalen en dan een pan te pakken waarin de benodigde hoeveelheid water past. Als we het over zout hebben, is 10 gram ruim voldoende.
Giet het water van de afgewerkte spaghetti af, maar je hoeft ze niet af te spoelen. Indien gewenst kun je een beetje plantaardige olie of boter toevoegen aan het gerecht.
Opmerkingen:
