Foto: uit openbare bronnen
Het grootste risico is het kauwen of pletten van de zaden, waardoor het beschermende omhulsel afbreekt en een giftige verbinding vrijkomt.
Appelpitten bevatten een schadelijke giftige stof. Eenmalige consumptie is meestal veilig, terwijl grote hoeveelheden misselijkheid, duizeligheid en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. Dit meldt de website Gezondheid.
Verstikking
Het tijdschrift Translational Myology zegt dat appelpitten een verstikkingsrisico kunnen vormen, vooral voor jonge kinderen en mensen met aandoeningen die het moeilijk maken om te slikken.
Hoewel appelpitten klein zijn, zijn ze ook hard en glibberig, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden ingeademd en de kans groter is dat ze in de luchtwegen terechtkomen. Dit risico is groter voor kinderen vanwege hun smallere luchtwegen. Om het risico op verstikking te verkleinen, moet je altijd het klokhuis en de pitjes uit een appel verwijderen voor consumptie.
Cyanidevergiftiging
Volgens gegevens in het tijdschrift Molecules bevatten appelpitten de verbinding amygdaline, die ook voorkomt in de pitten van abrikozen, perziken en bittere amandelen.
Het doorslikken van een paar hele appelpitten is meestal niet schadelijk omdat het spijsverteringsstelsel de harde buitenkant niet afbreekt. Als je een groot aantal pitten kauwt of eet, zet het lichaam amygdaline om in een zeer giftig gif.
Symptomen van cyanidevergiftiging ontwikkelen zich snel. Vroege symptomen kunnen zijn:
- hoofdpijn
- duizeligheid
- angst
- misselijkheid
Naarmate de vergiftiging vordert, kunnen mensen ontwikkelen:
- ademhalingsmoeilijkheden
- stuiptrekkingen
- verlies van bewustzijn
Zonder behandeling kan een hoge blootstelling aan cyanide dodelijk zijn.
Spijsverteringsproblemen
Een kleine hoeveelheid appelpitten kan waarschijnlijk geen kwaad, terwijl het kauwen of doorslikken van een paar pitten het spijsverteringsstelsel kan irriteren. Dit kan leiden tot lichte symptomen zoals buikkrampen, misselijkheid of een opgeblazen gevoel in de buik.
Irritatie treedt om twee redenen op:
- vrijkomen van kleine hoeveelheden cyanide tijdens de spijsvertering
- harde, vezelige zaadtextuur, die moeilijker door het spijsverteringsstelsel kan worden afgebroken
Allergische reacties
Het tijdschrift Asia Pacific Allergy zegt dat sommige mensen alleen allergisch zijn voor appelpitten. Symptomen van voedselallergieën kunnen variëren van mild tot ernstig. In zeldzame gevallen kan een ernstige reactie optreden waarvoor spoedeisende hulp nodig is.
Veel voorkomende symptomen van een allergische reactie op appelpitten kunnen zijn:
- loopneus
- huiduitslag of netelroos
- zwelling van de lippen, tong of mond
- misselijkheid en braken
- diarree
- ademhalingsproblemen
- duizeligheid
- flauwvallen of toevallen
Wanneer appelpitten giftig worden
Cyanide is gevaarlijk, maar je moet een grote hoeveelheid gekauwde pitten eten om vergiftigd te raken. Ongeveer 0,5 tot 3,5 milligram cyanide per kilogram lichaamsgewicht kan giftig zijn. Dit komt overeen met ongeveer 150 of meer gekauwde appelpitten. De exacte hoeveelheid hangt af van je lichaamsgewicht en de appelsoort.
Het doorslikken van hele pitten is over het algemeen veilig omdat de harde buitenkant voorkomt dat amygdaline vrijkomt.
Het lichaam passeert normaal gesproken hele zaden door het spijsverteringsstelsel zonder ze af te breken. Het grootste risico is het kauwen of pletten van de zaden, waardoor het beschermende omhulsel afbreekt en een giftige verbinding vrijkomt.
Opmerkingen:
