Foto: uit open bronnen
Om geen tijd en geld te verspillen, is het de moeite waard om te weten welke aardappelrassen experts en eigenaars als de slechtste beschouwen
Niet alle aardappelen zijn hetzelfde: sommige variëteiten zijn kruimelig en smaakvol na het koken, terwijl andere hard, waterig en compleet smaakloos zijn. Ervaren tuiniers weten dat een ongelukkige variëteit de oogst en elk gerecht kan verpesten – van aardappelpuree tot borsjt.
Om geen tijd en geld te verspillen, is het de moeite waard om te weten welke aardappelrassen experts en eigenaars als de slechtste beschouwen. Ze koken niet goed, houden hun structuur niet vast of blijven juist taai.
Welke aardappelrassen worden als het slechtst beschouwd: flauw, taai en onsmakelijk
Sommige aardappelrassen hebben een laag zetmeelgehalte, een waterige textuur en een flauwe smaak. Ze zijn praktisch onbruikbaar in de keuken: hun aardappelpuree is onsmakelijk en boerenaardappelen zijn droog.
Rassen met een zeer laag zetmeelgehalte. Zulke rassen hebben een dichte structuur en koken bijna niet. Ze zijn geschikt voor salades, maar helemaal niet voor andere gerechten – “Ariel”, “Annabelle”, “Maris Pir”. Deze aardappelen hebben bijna geen smaak, er blijven klontjes achter in de aardappelpuree, ze worden waterig tijdens het bakken.
Te waterige rassen die snel donker worden. Deze aardappelrassen krijgen veel vocht tijdens hun groei. De meest voorkomende zijn ‘Vinetta’, ‘Bellarosa’ en ‘Impala’. Wat er mis is met deze rassen: de smaak is flauw, ze worden donkerder tijdens het schillen en worden zuur na het koken.
Oude technische rassen die niet geschikt zijn om thuis te koken. Sommige aardappelen werden geteeld om zetmeel van te maken of om dieren te voeren. Ze zijn erg taai en praktisch smaakloos, dit zijn “Lugovskaya”, “Zorka” en “Sineglazaya”. Deze variëteiten produceren kleine knollen, hebben geen smaak en zijn erg taai.
Hoe realiseer je je dat aardappelen niet te eten zijn als ze nog in de winkel liggen?
Om te voorkomen dat je een fout maakt, moet je op de volgende tekenen letten:
- De knollen zijn erg glad – meestal zetmeelarme variëteiten;
- te lichtgekleurd vlees, bijna transparant;
- afwezigheid van de karakteristieke aardappelgeur;
- grote ogen en dunne schil – dit is een teken van waterigheid.
Welke soorten zijn het beste om te koken
Als je echt lekkere aardappelen wilt, kun je ze beter kopen en planten:
- “Sante”;
- “Slavyanka.”
- “Red Scarlett;
- “Zhuravinka.”
- “Tovenares.”
- “Galla.”
Ze hebben een rijke smaak, een hoog zetmeelgehalte en zijn geschikt voor de meeste gerechten.
Opmerkingen:
