Zonnebloempitten of pompoenpitten: voedingsdeskundigen leggen uit welke zaden gezonder zijn

Foto: uit open bronnen

Pompoen- en zonnebloempitten bevatten aanzienlijke hoeveelheden van drie voedingsstoffen

Pompoenpitten en zonnebloempitten worden toegevoegd aan salades, snackmixen en smoothies om onze maaltijden te verrijken met voedingsstoffen. Ze kunnen ook op zichzelf een lekker tussendoortje zijn. Prevention schrijft erover.

“Ze zijn favoriet bij de meeste voedingsdeskundigen omdat ze gezonde vetten en vezels bevatten en heerlijk smaken,” vertelde een Cooper Clinic expert aan Prevention.

Dus als je je inname van vezels, eiwitten en magnesium wilt verhogen, bevatten pompoen- en zonnebloempitten aanzienlijke hoeveelheden van alle drie, maar de vraag rijst welke je het beste kunt eten.

Vezels

“Voldoende vezels binnenkrijgen lijkt misschien geen prioriteit als het gaat om voeding. Vezels spelen echter een belangrijke rol in het voeden van gunstige darmbacteriën, het verbeteren van de regelmaat van de ontlasting, het helpen verzadigd en tevreden te blijven na de maaltijd en het verminderen van het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en obesitas,” legt voedingsdeskundige Tanya B. Freirich uit.

Volgens USDA FoodData Central hebben zonnebloempitten ongeveer 11,1 gram vezels per 100 gram, terwijl pompoenpitten ongeveer 6,5 gram bevatten.

“Dit betekent dat als je belangrijkste doel is om vezels te consumeren, zonnebloempitten er meer van bevatten in één hap. Pompoenpitten zijn echter ook een belangrijke bron van vezels, en beide soorten kunnen je helpen je dagelijkse hoeveelheid te bereiken (22-34 gram vezels per dag voor de meeste volwassenen),” voegt het stuk eraan toe.

Daarom zijn zonnebloempitten in dit geval de winnaar.

Eiwit

Als we aan proteïne denken, denken we aan vlees, eieren en zuivelproducten, niet aan zaden. Ze kunnen echter ook een geweldige bron van eiwitten zijn en zijn zeer heilzaam voor mensen die een plantaardig dieet volgen.

“Door je inname van zaden te verhogen, verhoog je ook je inname van plantaardig eiwit en heilzame linolzuur, die helpen de bloeddruk te verlagen, het cholesterolgehalte te verbeteren en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren,” verzekerde voedingsdeskundige Meridan Zerner.

Wat de getallen betreft: pompoenpitten bevatten ongeveer 29,8 gram eiwit per 100 gram, terwijl zonnebloempitten 19,3 gram per 100 gram bevatten. Daarom zijn pompoenpitten hier de winnaar.

Magnesium

“Magnesium is niet alleen een belangrijke elektrolyt voor ons lichaam om te functioneren, maar het vermindert ook het risico op hartaandoeningen, helpt de bloeddruk te verlagen, is van vitaal belang voor de gezondheid van de botten en het reguleren van de bloedsuikerspiegel,” voegde Freirich toe.

Hierdoor winnen pompoenpitten in dit aspect.

“Pompoenpitten bevatten ongeveer 550 mg magnesium per 100 gram, terwijl zonnebloempitten ongeveer 129 mg per 100 gram bevatten. Dit is een significant verschil en betekent dat pompoenpitten een van de meest magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn die je aan je maaltijden kunt toevoegen,” adviseert de publicatie.

Zowel pompoen- als zonnebloempitten hebben dus veel gezondheidsvoordelen. Als je meer vezels, proteïne of magnesium nodig hebt, geef je misschien de voorkeur aan een die meer van die specifieke voedingsstof bevat.

Als je echter je dieet in balans wilt brengen, raadt Zerner aan om je inname van zaden te diversifiëren om te profiteren van de “unieke gezondheidsvoordelen” van beide soorten.

“Zonnebloempitten over salades strooien, ze toevoegen aan een mix van gedroogd fruit of ze mengen met yoghurt geeft je een gezonde dosis selenium en vitamine E,” verzekerde ze.

Volgens Freirich heeft één onderzoek “zonnebloempitten in het bijzonder gekoppeld aan een verminderd risico op verhoogde glucosespiegels bij diabetes vanwege hun polyfenolgehalte, dat insulineresistentie helpt verminderen,” en een ander onderzoek vond “dat een verhoogde consumptie van pompoenpitten in verband werd gebracht met een verminderd risico op borstkanker.”

“Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn patiënten te helpen ontstekingen te verminderen, en studies tonen aan dat mensen die regelmatig meer zaden consumeren, vooral zonnebloempitten, de neiging hebben om minder ontstekingen te hebben,” voegde Gerber eraan toe.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Nuttige tips en lifehacks voor dagelijks gebruik