Wat is gezonder – fruit of gedroogd fruit: deskundigen hebben een duidelijk antwoord gegeven

Foto: uit open bronnen

Zowel vers fruit als gedroogd fruit kunnen deel uitmaken van een gezond dieet, maar er zijn belangrijke nuances om rekening mee te houden

Zowel vers fruit als gedroogd fruit kan deel uitmaken van een gezond dieet. Verywellhealth.com legt uit op welke belangrijke nuances je moet letten bij het kiezen tussen fruit en gedroogd fruit en wat de voordelen zijn voor het lichaam.

Vers fruit is de gezondste optie

  • Rijkdom aan voedingsstoffen. Omdat vers fruit niet verwerkt is, behoudt het zijn oorspronkelijke voedingsstoffen en enzymen.
  • Meer hydraterend. Vers fruit bestaat voor 80-90% uit water.
  • Minder calorieën en minder suiker. Het gemiddelde caloriegehalte van gedroogd fruit is 250-300 kcal, terwijl vers fruit 30-90 kcal bevat. Ook bevat 100 gram verse appels bijvoorbeeld 10 gram suiker, terwijl dezelfde hoeveelheid gedroogde appels 57 gram bevat.
  • Geen toevoegingen. Vers fruit heeft geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen, in tegenstelling tot sommige gedroogde vruchten.
  • Integriteit van voedingsstoffen. Tegelijkertijd kan het uitdroogproces van gedroogd fruit voedingsstoffen zoals vitamine C vernietigen.
  • Hogere verzadiging, wat op zijn beurt de calorie-inname en het risico op obesitas en diabetes kan verminderen.
  • Langzamere spijsvertering: het hoge watergehalte van vers fruit vertraagt de maaglediging, wat een betere opname van voedingsstoffen bevordert.

Gedroogd fruit is ook gezond

  1. Hoog gehalte aan antioxidanten. Ze bevatten meer vezels en antioxidanten per 30g portie dan vers fruit door hun hogere gehalte aan polyfenolen (fenolen, flavonoïden, carotenoïden, fyto-oestrogenen).
  2. Hogere voedingskwaliteit. Regelmatige consumenten van gedroogd fruit hebben de neiging om een dieet van hogere kwaliteit te eten (door meer fruit, groenten, volkorenproducten, zeevruchten en andere plantaardige bronnen te consumeren dan gemiddeld) en meer vezels en kalium binnen te krijgen, zo blijkt uit onderzoek.
  3. Minder gezondheidsrisico’s. Onderzoekers zeggen dat mensen die regelmatig gedroogd fruit eten een lagere body mass index, tailleomtrek en systolische bloeddruk hebben.
  4. Preventie van diabetes. Volgens sommige onderzoeken kunnen voedingsstoffen zoals magnesium, kalium en calcium in gedroogd fruit het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
  5. Bloedsuikercontrole. Studies tonen aan dat de oplosbare vezels in gedroogd fruit de opname van suiker vertragen, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen.
  6. Gemak en lange houdbaarheid, waardoor ze een makkelijke en handige snack zijn.

Wie moet gedroogd fruit vermijden?

De meeste mensen kunnen gedroogd fruit met mate consumeren, maar sommige mensen moeten voorzichtig zijn of het helemaal vermijden.

Dit zijn onder andere mensen met diabetesproblemen (omdat gedroogd fruit geconcentreerde suikers bevat die de bloedsuikerspiegel kunnen laten pieken), mensen die hun gewicht onder controle houden en mensen met gevoeligheden voor sulfieten (sommige gedroogde vruchten bevatten sulfieten om kleur en smaak te behouden).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Nuttige tips en lifehacks voor dagelijks gebruik